Emailuri ale echipei de campanie a lui Donald Trump, furate de HACKERI iranieni, au început să apară în presa americană

Emailuri ale echipei de campanie a lui Donald Trump, furate de HACKERI iranieni, au început să apară în presa americană
Publicat: 25/10/2024, 14:24
Actualizat: 28/10/2024, 16:02

Grupul de hackeri iranieni care ar fi interceptat e-mailurile echipei de campanie a lui Donald Trump a reușit să găsească pe cineva interesat să publice materialul furat.

În ultimele săptămâni, o parte din emailuri au fost postate pe site-ul American Muckrakers, deținut de un activist Democrat, și publicate de un jurnalist independent pe platforma Substack.

Materialele constă în emailuri între membrii echipei de campanie a lui Trump și consilieri externi și alți aliați, discutând o serie de subiecte înainte de alegerile din 2024, scrie Reuters.

Conform Departamentului de Justiție, un grup de hackeri care are legături cu guvernul iranian, cunoscut sub numele de Mint Sandstorm sau APT42, a reușit să fure parolele emailurilor mai multor membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump.

În iulie, și apoi din nou în septembrie, hackerii au abordat – fără succes – mai multe publicații, inclusiv Politico, Washington Post, New York Times și Reuters, promițându-le informații interne compromițătoare din interiorul echipei de campanie a lui Trump.

La acea vreme, ei le ofereau reporterile dosare compilate de membrii echipei lui Donald Trump cu informații publice despre politicienii Republicani JD Vance, Marco Rubio și Doug Burgum, toți luați în considerare ca posibili parteneri de candidatură pentru Trump.

În septembrie, cele două conturi de email AOL folosite de hackeri au fost desființate de Yahoo, care a colaborat cu FBI în identificarea utilizatorilor respectivi ca fiind hackeri iranieni.

Departamentul de Justiție a declarat că sursa materialelor erau trei hackeri iranieni care lucrează cu forța paramilitară iraniană Basij. Încercările de a contacta hackerii identificați cu nume în rechizitoriul Departamentului de Justiție prin e-mail și mesaje text nu au avut succes.

Pe 26 septembrie, American Muckrakers, un site din Carolina de Nord, a început să publice e-mailuri ale membrilor echipei de campanie a lui Trump. Activ din 2021, site-ul, finanțat din mici donații, se ocupă cu publicarea de materiale negative despre Republicani cunoscuți.

De exemplu, printre altele, pe 4 octombrie American Muckrakers a publicat materiale care pretindeau că prezintă un aranjament financiar nespecificat între avocații care îi reprezintă pe fostul candidat prezidențial Robert F. Kennedy Jr. și pe Trump.

American Muckrakers a publicat ulterior documente care se refereau la candidatul Republican la funcția de guvernator în Carolina de Nord, Mark Robinson, și reprezentantul Republican din Florida, Anna Paulina Luna, ambii susținuți de Trump.

Materialul despre Robinson prezenta un schimb de replici prin care consilierul Republican W. Kirk Bell cerea îndrumare de la tabăra Trump după scandalul cu privire la comentariile atribuite lui Robinson pe un forum pornografic. Robinson negase anterior că ar fi făcut comentariile respective.

Celălalt mesaj venea de la un consilier Republican care împărtășea cu membrii echipei de campanie informații despre viața personală a lui Luna.

David Wheeler, fondatorul American Muckrakers, a spus că documentele pe care le-a împărtășit sunt autentice și în interesul public. Wheeler a spus că scopul său este de a „expune cât de disperată să câștige este echipa de campanie a lui Trump” și de a oferi publicului informații factuale. El a refuzat să discute despre originea materialului.

Wheeler a spus că noi materiale confidențiale urmează „în curând” și că va continua să publice documente similare atâta timp cât acestea sunt „autentice și relevante”.

Unul dintre puținii jurnaliști contactați de hackerii iranieni care a ales să publice materiale este reporterul independent Ken Klippenstein, care a postat dosarele despre JD Vance, Marco Rubio și Doug Burgum pe Substack la sfârșitul lunii trecute.

Ulterior Klippenstein a spus că agenții FBI l-au contactat și l-au avertizat că sursa materialelor face parte dintr-o „operațiune de influență malignă străină”.

Klippenstein a spus că materialul merita publicat și a ales să-l publice pentru că crede că mass-media nu ar trebui să „filtreze ceea ce publicul ar trebui să știe”.

Misiunea Iranului la Națiunile Unite a declarat că relatările privind implicarea țării în imixtiuni în alegerile din SUA sunt „fundamental nefondate și complet inadmisibile”, adăugând că „respinge categoric astfel de acuzații”.

FBI, care investighează activitatea de hacking a Iranului împotriva campaniilor lui Trump și Harris, a refuzat să comenteze.

Fără a face referire la ceva specific, echipa de campanie a Trump a declarat la începutul acestei luni că operațiunea Iranului a fost „menită să interfereze cu alegerile din 2024 și să semene haos în procesul nostru democratic”, adăugând că orice jurnalist care publică documentele furate „se pune în slujba dușmanilor Americii”.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Crimă „de o violenţă rar întâlnită”: un român de 50 de ani a fost găsit...
Cât a mers darul la nunta lui Iancu Sterp? Suma pare ireală
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
Regretele unei bucureștence mutate în Cluj-Napoca de trei ani: „Ajunsese să-mi pară normal ca o...
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei...
Motociclist ucis de mașina condusă de iubita lui, la Galați. Cei doi se certaseră cu...
Cum omoară aragazul 40.000 de europeni pe an. O problemă „mult mai gravă decât am...
Cum a apărut această tânără la nunta lui Iancu Sterp? Invitații și-au dat coate când...
Schimbări majore pentru pensionarii care nu au luat pensie mărită. Intră în vigoare din 2025,...
Un bărbat a murit după ce s-a aruncat cu maşina în mare, în Mangalia. I-a...
Andrei, mort după ce fosta iubită l-a lovit cu mașina! Detalii de ultimă oră
Anumiți pensionari vor primi 320 de lei în plus la pensie de la 1 ianuarie...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Cele mai ieftine SUV-uri cu 4x4. Modele fiabile și economice, care nu te lasă la...
Floarea-soarelui rezistentă la secetă, obţinută într-un proiect cu cercetători clujeni
Eficiență impresionantă! UN NOU MATERIAL depășește celulele solare tradiționale
ADIO, maestre! Am mai pierdut un mare ACTOR. Românii îi dau ultimele aplauze
Povestea casei ascunse de bolțile de castani. Se vinde azi cu peste un milion de...
Gabriela Cristea a împlinit 50 de ani. Ce cadou i-a oferit Tavi Clonda înainte de...
Destin macabru pentru Marian, un bărbat de 38 de ani! A fost înjunghiat fără milă...
FOTO Daniela Iliescu și părinții săi, la nunta lui Iancu Sterp! "Mami și tati!"
Stil, eleganță și rafinament! Denisa Coțolan, drept exemplu pentru viitoarele mirese. La ce concluzie au...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Draga mea, azi noapte ai strigat „Ionele, nu”!
Cum poate o peșteră de plastic fabricată în Spania să mențină vie cultura amazoniană?